18 juli 2014

Washington DC, Sightseeing

Flygresan gick bra men det var väldigt mycket turbulens hela vägen. Jag som då inte är så glad när det hoppar och hojar när man flyger klarade det mycket bra, vilket förvånar mig. Kan jag vara botad från min flygrädsla?? Kan bara hoppas!!
Vi satt allra längst bak i planet och hade väldigt bra platser. Lugnt och skönt!
 Så var vi då framme och ska hämta vår bil på Hertz. Det blev en Toyota och den är är jättefin, bilder kommer senare.
 Elsa provar ut sängen. 
Vi bor på Marriott Town Place i Falls Church, som ligger en liten bit sydväst om Washington DC.
En svit med 2 sovrum, vardagsrum med bäddsoffa och litet kök. Perfekt för oss! Elsa och Farmor delar ett rum, Roger och Jag har ett och Hampus flyr allas snarkningar till bäddsoffan.
 Efter en god natts sömn vaknar vi upp till solsken och lagom temp på 20-23 grader. Luften är frisk och nästan ingen luftfuktighet, skönt!
Här är väldigt grönt och lummigt så det är lite svårt att ta foto utan att få med en massa träd i förgrunden. Men så här ser vårt hotell ut.
Frukost ingår och vi tar för oss av den enkla men fullt tillräckliga "buffén"
 Efter tandborstning bar det iväg till Metro-stationen som ligger 5 min bilfärd från hotellet.
Metro är alltid ett bra sätt att ta sig in i storstäder när man inte känner till riktigt var man kan parkera. Dessutom ska vi idag ta en hop-on-hop-off buss som startar vid den stora stationen Union Station, och dit kommer vi enklast med Metron.
 Det är nästan vindstilla så den fina flaggan vajar dåligt.
 Här har vi bussen som tog oss runt hela stan hela dan.
Union Station är den äldsta stationen i USA och stod klar 1908 för invigning. Under andra världskriget passerade ca 200 000 personer stationen årligen, dag passerar ca 32 miljoner varje år!!
 Vår guide på bussen hette Carley och var väldigt trevlig att lyssna på. Alla bussar hade inte levande guide så då fick man lyssna på ett inspelat band istället. Lite synd för man kunde ställa lite frågor på vägen om man ville veta mer om något längst vägen.
 Capitolium, där kongressen sitter och bestämmer. En jättevacker byggnad! Framför byggnaden ligger The Reflecting pool, som tyvärr inte kommit med på denna bilden. Här brukar presidenten stå när han talar till folket.
 The Smithsonian Castle. 
Smithsonian institute har 19 museum som alla har gratis inträde. Det var en Engelskman som hette James Smithson som var väldigt fascinerad av USA och när han dog barnlös testamenterade han sin förmögenhet till sin brorson med klausulen att om även han dog barnlös skulle hela förmögenheten gå till den amerikanska staten för att användas i "ökandet och spridandet av kunskap". 
2 museum ligger i New York och resten ligger här i DC. De har tillsammans mer än 142 miljoner utställningsobjekt. Imponerande!
 Washington monument.
169m hög byggd till George Washingtons ära, byggd 1848-1884. Den är byggd i marmor, granit och gneis. Inget murbruk har används utan alla stenar ligger kvar av jordens dragningskraft. 
2011 brabbades DC av en liten jordbävning, men kraftig nog att få monumentet i darrning. Detta medförde reparationer som gjorde att det var stängt för besökare till i maj i år. Och ja, man kan åka upp i toppen. Det ska vara fantastisk utsikt!
 Här inne tillverkas alla dollar! 
En liten kuriosa, dollar görs inte utav papper utan av 75% bomull och 25% läder, inte konstigt att de luktar apa!!
 Jefferson memorial. 
President Jefferson var presidenten som skrev under Deklaration of Independence.
 Lincoln memorial.
Här ska vi återvända i morgon, så mer om detta kommer.
 Utanför National Academy of Sciences sitter Albert Einstein och det sägs att om man rör hans näsa betyder det tur. Därav är hans näsa lite sliten, hoppas man kan se det på bilden.
 I denna lilla gränden försvann lönnmördaren som sköt Lincoln på .......
 .....Fords Theater.
 Presidenten blev lämnad ute på trottoaren när man jagade mördaren och då kom Herr Patterson ut från detta huset och drog in honom i sitt hem, där han drog sina sista andetag.
 The White House
 Ganska mäktigt att stå här utanför faktiskt!
 The Potomac river.
Namnet finns kvar sen indianernas tid här. Potomac betyder bra handelsplats och det var det säkert en gång i tiden.
 Pentagon 
Här jobbar 30000 personer och byggnaden är gigantiskt stor ytmässigt, 350 000 kvadratmeter och 28 km korridorer!
 Och vad händer här då?
Trafiken blev stoppad, 9 polismotorcyklar kommer, följd av en polisbil och sen kommer en tjusig limousin!! Bara fantasin kan säga vem som satt i limousinen, men vi är så klart säkra på att det var Obama!!
 Elsa håller koll så att chauffören kör rätt! 
 Bettan! Så här ser Hilton ut här!
 Georgetown är den gamla delen av stan med jättefina gamla hus och härlig atmorfär.

 The old Stone House
Äldsta huset i Georgetown byggdes 1765 och är öppet om man vill besöka det.
 Efter många timmars sightseeing avslutar vi dagen på Chilis med lite god mexicanfood och frozen strawberry daiquiry. 
Det var vi värda!


Inga kommentarer: